Na međunarodnom takmičenju Evropske komisije za bezbednost i zdravlje na radu u okviru kampanje “Zdrava radna mesta za sve generacije” preduzeće Rudnik i flotacija Rudnik doo je iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu dobilo prestižno priznanje Evropske komisije na temu “Sveobuhvatno sprovođenje bezbednog i zdravog rada za sve zaposlene uz stalnu primenu i dopunu Akta o proceni rizika”.

Nagrada preduzeću Rudnik dodeljena je danas na Svečanoj konferenciji Međunarodne organizacije za bezbednost i zdravlje na radu u Valeti na Malti.

Preduzeće Rudnik je prvo i jedino preduzeće koje je iz Republike Srbije dobilo ovu prestižnu nagradu ali je ovo i prvi put da je jedna kompanija sa prostora bivše SFRJ ostvarila ovakav rezultat i priznanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Nagrada je uručena autorima rada, Zoranu Nedeljkoviću, izvršnom direktoru i Ljiljani Obrenović, savetnici za hemiju i ekologiju. Preduzeće Rudnik je jedino preduzeće – dobitnik nagrade koje nije članica EU.

U okviru takmičenja 2016. godine, prvi korak je predstavljao odabir najboljih praksi na nacionalnom nivou. Izabrani najbolji kandidati u zemlji konkurisali su za oznaku primera najbolje prakse u Evropi. Nacionalno takmičenje u okviru Republike Srbije sprovelo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Uprava za bezbednost i zdravlje na radu.

Komisija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprave za bezbednost na radu u selekciji predstavnika iz Srbije na međunarodnom takmičenju dobre prakse, od prispelih radova odabrala je da Republiku Srbiju na ovom prestižnom evropskom takmičenju predstavljaju dva preduzeća. Preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" doo je bilo jedno od izabranih.

Rad na temu „Uspostavlјanje i unapređenje bezbednosti i zdravlјa na radu za sve zaposlene kroz praktično stručno osposoblјavanje i svakodnevnu procenu rizika na radnim mestima“poslat je na ocenjivanje komisiji u Evropsku agenciju za bezbednost i zdravlje na radu u Bilbao, u Španiju. Po završetku obrade 42 rada iz 23 različite zemlje i prema odluci žirija nagrađene su kompanije iz sledećih zemalja: Srbija, Nemačka, Belgija, Španija, Finska, Austrija i Mađarska.

Nagrađeni rad preduzeća Rudnik i flotacija Rudnik doo posebno je istakao uspešno sprovođenje socijalnog dijaloga ostvarenog između poslodavaca i predstavnika zaposlenih uz holistički - humanistički pristup realizacije i primene konvencija i preporuka Međunarodne organizacije rada kroz organizovanu prevenciju i to kroz osnovne principe:
• Selekcija - Nije svaki čovek za svaki posao
• Stalno osposoblјavanje i obuke zaposlenih
• Organizacija radne okoline
• Stalno ostvarivanje socijalnog dijaloga na relaciji poslodavac - zaposleni
• Tehnička zaštita
• Zdravstveno obrazovanje i promocija zdravlja
• Evidencija

Rudnik i flotacija "Rudnik"

rudnik logo
Na obroncima planine Rudnik nalazi se varošica Rudnik poznata po rudniku olovo, cinkove i bakrove rude Rudnik i flotacija "Rudnik" d.o.o. Rudnik. Rudarstvo na ovoj planini potiče još iz srednjeg veka i traje do danas. Intezivno bavljenje rudarstvom počinje posle drugog svetskog rata (02.07.1952. godine).

Kontaktirajte nas

Adresa:
Vuka Karadžića 9/3
11000 Beograd
Republika Srbija
Tel:  +381 11 30 36 646
Fax: +381 11 26 32 882

Contango - 10. godina

10 godinaPreduzeće Contango proslavilo je 15. septembra 2013. godine, desetogodišnjicu uspešnog poslovanja.
Opširnije...